Odborné články
Výživa pri demencii a nechutenstve
Autor: Mgr. Daniel Ornyi, MBA Dátum: 4. máj 2025

Výživa u osôb s demenciou je mimoriadne náročná. Nejde len o biologickú potrebu – ale o komplexný problém, kde sa spájajú kognitívne poruchy, zmeny správania, zmyslové deficity a emocionálne bariéry. Ak k tomu pridáme nechutenstvo (anorexiu staroby), výsledkom je riziko malnutrície, dehydratácie a zhoršenia stavu. Včasná intervencia je kľúčom k zachovaniu dôstojnosti, zdravia a kvality života.
1. Príčiny nechutenstva a odmietania stravy
• Poruchy pamäti – zabúdajú, že majú jesť
• Znížené čuchové a chuťové vnemy
• Apraxia – nevedia, ako sa jedlo používa
• Agitácia, depresia, strach z dusenia
• Zhoršená motorika rúk a úst
• Lieky – vedľajšie účinky (napr. neuroleptiká, antidepresíva)
2. Riziká podvýživy pri demencii
• Rýchlejší kognitívny pokles
• Pádová instabilita, slabosť, infekcie
• Preležaniny (dekubity), predĺžená hospitalizácia
• Zhoršenie spolupráce, agresivita, útlm
3. Praktické stratégie podpory výživy
A) Vizuálna a senzorická stimulácia:
• Podávaj farebné jedlá s kontrastom (napr. mrkva + zemiaky)
• Používaj biele taniere na lepšiu orientáciu
• Voňavé jedlá, známe chute z mladosti
B) Prístup k podávaniu stravy:
• Finger food – jedlá, ktoré možno jesť rukou (sendviče, ovocie, placky)
• Kŕmenie s dôstojnosťou – očný kontakt, pokojné tempo
• Pokojné prostredie bez rušivých podnetov
• Stravovanie v malej skupine s podporou napodobňovania
C) Konzistencia a textúra:
• Podľa potreby uprav konzistenciu – pyré, mäkká strava, zahustené tekutiny
• Používaj NDD škálu (nectar, honey, pudding thick)
• Pridávaj oleje, smotanu, vajíčko – energetická obohatenosť
4. Nechutenstvo – ako ho riešiť?
Intervencia |
Príklad/praktický tip |
Pravidelný režim |
Raňajky, obed, večera v rovnaký čas |
Menšie, častejšie porcie |
Každé 2–3 hodiny ponúknuť niečo malé |
Obohatenie jedál |
Smotana, maslo, syr, Nutridrink |
Emocionálna podpora |
Usmev, dotyk, pochvala |
Zapojiť spomienky |
Jedlá z mladosti, vône domova |
Záver
Výživa človeka s demenciou nie je len o jedle. Je to akt lásky, starostlivosti a rešpektu. Nejde o dokonalosť – ide o vytvorenie prostredia, v ktorom sa človek cíti v bezpečí a má šancu prežiť aj posledné roky života s dôstojnosťou, chuťou a výživou, ktorá mu dá silu.
Použitá literatúra
• Ilavská, S. (2021). Zdravotná starostlivosť o seniorov. Bratislava: VŠZaSP. ISBN 978-80-8132-235-0
• Volkert, D. et al. (2019). ESPEN guidelines on nutrition in geriatrics. Clinical Nutrition, 38(1), 10–47
• WHO. (2015). World Report on Ageing and Health. ISBN 978-92-4-156504-2
• Guigoz, Y., Vellas, B. (1994). MNA and nutrition in dementia. Facts and Research in Gerontology
• Arvanitakis, M. et al. (2013). Nutritional intervention in older patients with dementia. Journal of Nutrition, Health & Aging, 17(7), 625–632
Potrebujete poradiť?
Ak potrebujete konzultáciu alebo poradenstvo, kontaktujte nás mailom, prípadne sa spýtajte cez formulár nižšie: